de Europese zorgkaart

wil je een Europese zorgkaart aanvragen?

Met een Europese zorgkaart kun je noodzakelijke medische hulp krijgen bij tijdelijk verblijf in het buitenland (op voorwaarde dat jouw HEMA Zorgverzekering niet is opgeschort of beëindigd). Deze Europese zorgkaart geeft je recht op dezelfde medische hulp als waar de inwoners van het land waar jij je bevindt recht op hebben. De kosten hiervan hoef je dan niet voor te schieten. Dit kan wel betekenen dat sommige medische hulp helemaal niet of gedeeltelijk wordt vergoed. Reis je naar een andere lidstaat om daar een medische behandeling te ondergaan, dan kun je geen rechten ontlenen aan de Europese zorgkaart.

De Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Noord-Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), Zweden en Zwitserland.

Ga je tijdelijk naar Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kaapverdië, Marokko, Tunesië of Turkije dan geldt de Europese zorgkaart niet. In die landen geeft een 111-formulier recht op noodzakelijke medische zorg, zoals dat in het betreffende land gebruikelijk is. Ga je naar één van deze landen, dan hoef je het 111-formulier niet vooraf aan te vragen. Heb je medische zorg nodig in deze landen? Bel dan altijd met de Alarmcentrale. Deze is dag en nacht bereikbaar op +31 317 455 678. De alarmcentrale vertelt je in welk ziekenhuis of welke kliniek het 111-formulier accepteert. En waar je dus terechtkunt. Als het nodig is stuurt de alarmcentrale het 111-formulier rechtstreeks naar jouw zorgaanbieder in het buitenland. Deze service is gratis, je hoeft hier niet voor te betalen.

De Europese zorgkaart vind je in de Hema Zorg app, onder 'Zorgpas'. Zo heb je het altijd bij de hand.

De Europese zorgkaart in de app is:

  • gratis;
  • voor alle verzekerden standaard beschikbaar in de app;
  • ook offline beschikbaar;
  • altijd actueel;
  • de gehele verzekeringsduur geldig.

Geen smartphone?

Heb je geen smartphone en wil je wel een Europese zorgkaart? Dan kun je een fysieke kaart aanvragen via ‘mijn zorgoverzicht’ (EHIC aanvragen). Alle verzekerden met een basisverzekering hebben recht op een gratis Europese zorgkaart. De kaart is persoonsgebonden en moet je voor elk gezinslid apart aanvragen. Ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. De verzending duurt 8 werkdagen. De Europese zorgkaart is na afgifte twee jaar geldig zolang je verzekerd blijft bij HEMA Zorgverzekering. Nieuwe verzekerden kunnen de Europese zorgkaart aanvragen vanaf de ingangsdatum (dit is meestal 1 januari). HEMA Zorgverzekering kan de kaart niet eerder afgeven.

**Let op: **De kaartleverancier kan de zorgkaarten helaas niet altijd voor het hele gezin tegelijk versturen. Daardoor kan het zijn dat de zorgkaarten afzonderlijk worden bezorgd.

vraag direct uw europese zorgpas aan