Rij veilig het voorjaar in! Maak je motor rijklaar

1. Verzekerd de weg op

Als je motor op jouw naam staat dan ben je verplicht hem te verzekeren. Ook als je de motor niet gebruikt en deze in de schuur hebt staan, ben je verplicht om een verzekering te hebben voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Als je jouw motor een tijd niet gebruikt, is het mogelijk het kenteken te schorsen. Dit kun je doen bij de RDW of op het postkantoor. Vanaf de schorsingsdatum ben je niet meer verplicht een verzekering af te sluiten. Je mag dan ook de openbare weg niet op. Check dus goed, voordat je de weg op gaat, wat de status van je motorverzekering is. Controleer daarbij ook of je de dekking overeenkomt met je rijplannen.

2. Controleer de bandenspanning van je motor

Het is heel belangrijk om de bandenspanning van je motor goed te controleren, voordat je de weg op gaat. Een goede bandenspanning (voor ± 2.4 bar en achter ± 2.8 bar) zorgt namelijk voor genoeg grip op de weg en het zorgt er ook voor dat je bij het remmen sneller tot stilstand komt. Belangrijk daarbij is ook dat er voldoende profiel op de banden zit. Voor de meeste landen in Europa geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm.

3. Vervang je motorolie

Check of alle vloeistoffen, zoals olie en koelvloeistof, voldoende zijn aangevuld. Vervang de olie en oliefilter als je dit voor de winterstop nog niet gedaan hebt. Daarbij kan je meteen controleren of de remschrijven soepel lopen en daaraan geen schade geleden is. Tank de motor vol met verse benzine, zodat de motor weer soepel rijdt.

4. Check verlichting van je motor

Om veilig aan het verkeer deel te nemen, is het natuurlijk belangrijk om goed werkend licht te hebben. Zeker in de winter kan het zo zijn dat door de vochtigheid de verlichting van je motor is aangetast. Controleer dus regelmatig of de verlichting op je motor goed werkt. Simpele maar handige tip: zorg dat je altijd reservelampjes en zekeringen bij je hebt op de motor.

5. Zorg voor een goede motorhelm

Een goede helm heeft een gemiddelde levensduur van 5 jaar. Wanneer je bijvoorbeeld een harde klap hebt gemaakt met je helm, is het belangrijk hem te laten controleren. Dat je aan de buitenkant van de helm niets ziet van de klap, wil niet zeggen dat de binnenkant niet beschadigd is. Check daarnaast of je vizier nog krasvrij is. Wanneer er krassen op het vizier zitten, kan dit voor hinder zorgen tijdens het rijden.

Alles gecontroleerd? Dan is het nu tijd om de weg op te gaan en te genieten van het motorseizoen!

terug naar overzicht

bereken je premie