Bescherm jezelf deze zomer goed!

Je verzekert je reis, je beschermt je auto, de annuleringsverzekering is afgesloten, maar denk je er ook aan jezelf te beschermen? De schappen in de drogisterij en de HEMA liggen er vol mee: zonnebrand. Héél veel verschillende zonnebrand. Bescherm jezelf deze zomer goed en gebruik de juiste zonnebrand.

De factor van de zonnebrandcrème staat voor de hoeveelheid bescherming tegen UV-A en UV-B straling. Hoe hoger de factor, hoe meer bescherming hij jou biedt. Maar dit is per persoon heel verschillend; de één heeft genoeg aan factor 10 en de ander moet minstens factor 30 opsmeren. Om te weten welke factor je nodig hebt, kan je voor jezelf bepalen welk huidtype je hebt:

Huidtype 1: zeer lichte huid (veelal met sproeten), licht blond of rossig haar. Je verbrandt snel, maar wordt niet bruin. Gebruik minimaal een zonnebrandcrème met factor 30. Huidtype 2: Lichte huid, lichte ogen en blond haar. Je verbrandt snel en bruint langzaam. Gebruik een zonnebrandcrème met factor 15-20. Huidtype 3: Donker blond en bruin haar, donkere ogen. Je verbrandt niet snel en wordt makkelijk bruin. Gebruik een zonnebrandcrème met factor 10-15. Huidtype 4: Getinte huid, donker haar en donkere ogen. Je verbrandt vrijwel nooit en wordt snel bruin.

Gebruik een zonnebrandcrème met factor 5-10. Hoeveel straling de huid kan verdragen, is dus per persoon verschillend. Wanneer de zomer weer begint, heeft de huid nog weinig weerstand opgebouwd. We zijn dus nog helemaal niet gewend aan de zon, een optimale bescherming is dan extra belangrijk!

Voor de kinderen

De kwetsbaarste groep zijn baby’s en peuters. Deze kleintjes kunnen het beste uit de zon blijven, omdat ze de ultraviolette straling nog niet verdragen. Een zonnestraal op het gezicht tijdens een wandeling of het fietsen naar school, is voor hen al genoeg om voldoende vitamine D uit de zon op te vangen. De meeste schade van de zon op de huid wordt veroorzaakt voor het twintigste levensjaar van het kind. Zeker op jonge leeftijd is het dus belangrijk om de zon sowieso tussen 12:00 uur en 15:00 uur te vermijden. De straling is dan het hoogst.

Begin op tijd met smeren…

Naast dat je de goede factor opsmeert, is het ook van belang dat je de zonnebrandcrème op de juiste manier gebruikt. Smeer een half uur voordat je de zon in gaat je zonnebrandcrème op. De crème heeft namelijk de tijd nodig om in je huid te trekken en daardoor de optimale bescherming te geven. Blijf gedurende de dag iedere twee uur smeren. En koop na één jaar een nieuwe zonnebrandcrème. De filters aan kracht van de zonnebrandcrème neemt naarmate de jaren af.

Waterproof

Een veel voorkomende fabel is dat mensen denken dat wanneer zonnebrand waterproof is, deze ook écht waterproof is. Helaas is dat niet het geval. Wanneer je gaat zwemmen en jezelf daarna afdroogt, ben je niet meer beschermd tegen de zon. Waterproof heeft er mee te maken dat de crème wat vettiger is en een beschermend laagje heeft in het water, maar dus niet meer wanneer je het water uitkomt. De kracht verminderd door het water.

Bestel hier de juiste zonnebrandcrème online bij HEMA voor de kinderen en jezelf!

terug naar overzicht

Bereken Premie