Gênante feiten over de wintersport

Een heleboel Nederlanders gaan elk jaar massaal op wintersport. Ruim één miljoen van ons, reist af naar een wit besneeuwd oord voor een paar dagen of weekje frisse berglucht. Mocht je nu denken ‘what happens in the mountains, stays in the mountains’, dan heb je het mis. We hebben namelijk enkele interessante feiten over de wintersport ontdekt.

Te diep in het glaasje

Er gebeuren heel wat ongelukken op de piste. Ook onder ‘ons’, Hollanders. Tijdens het snowboarden, skiën en après-skiën raakt zes procent van ons geblesseerd aan de kniebanden of loopt een of andere botbreuk op. Mocht je nu denken dat dat komt omdat we gevaarlijke capriolen uithalen of ongeoefend op de piste staan, dan doe je er misschien goed aan te weten dat zeker 20 procent van alle ongelukken op de piste door alcoholmisbruik ontstaat. Denk aan dat kleine afdalinkje na de nodige biertjes of het gebruik van je snowboard als bobslee (om maar een voorbeeld te noemen). Alcohol maakt dus meer kapot dan je lief is: bijvoorbeeld -heel bot- je botten.

Borreltje doen: hoort erbij. De skileraar ook

Ondanks het gevaar van botbreuken bij overschatting door dronkenschap, vindt zeker 30 procent van de Nederlandse wintersporters de après-ski onmisbaar tijdens hun vakantie in de sneeuw. Sterker nog: uit onderzoek van reisorganisatie Expedia is gebleken dat we dat biertje na de afdaling -naast de liefde voor de frisse berglucht- het belangrijkste onderdeel van de hele wintersport vinden. En dan doe je wel eens dingen waar je later misschien spijt van krijgt: van alle wintersporters hebben wij ‘Nederlanders’ het namelijk het vaakst met de skileraar gedaan. Je kunt maar beter ergens trots op zijn, maar misschien niet op dit soort feiten over de wintersport.

Ongelukken op de piste door oude brokkenpiloten

Een van de meer bekendere feiten over de wintersport is dat het voor zowel jong als oud leuk is. Dat hoeven we je door de vele activiteiten op en rondom de berg natuurlijk niet te vertellen. En hoewel de ‘ouderen’ garde vaak denkt dat de ‘jongere garde’ de grootste brokkenpiloten op de berg zijn, is niets minder waar. Uit onderzoek van de Alarmcentrale blijkt dat van alle ongelukken op de piste 79 procent tussen de 18 en 65 jaar was. Slechts 14% van de tieners (<18) had pech op de piste. Jong geleerd is vanaf nu dus écht oud gedaan.

Verzeker jezelf voor je wintersport

Een ongeluk zit zoals je ziet in een klein hoekje -of in een glaasje teveel-. Mocht er iets met je gebeuren op de berg waardoor je bijvoorbeeld op de eerste hulp belandt, dan kunnen de kosten snel oplopen. Je zorgverzekering betaalt namelijk alleen de kosten die je in Nederland voor dezelfde behandeling zou krijgen. Het verschil moet je zelf bijleggen. Gelukkig kun je hiervoor ook de extra dekking ‘geneeskundige kosten’ meeverzekeren. In combinatie met de standaard wintersportdekking in de HEMA reisverzekering ben je hiermee in elk geval volledig verzekerd van hulp als je die tijdens je vakantie nodig hebt.

terug naar overzicht

bereken je premie