Nederlanders ergeren zich op vakantie

Dat een vakantie niet alleen maar ontspanning en plezier is blijkt uit het onderzoek van onderzoekbureau Multiscope. Veel Nederlanders hebben regelmatig last van ergernissen tijdens de vakantie. Uit het onderzoek, gehouden onder 1151 Nederlandse consumenten, blijkt dat 40% van de vakantiegangers wel eens een mislukte vakantie heeft meegemaakt. 44% van de mislukte vakanties wordt veroorzaakt door een tegenvallende accommodatie of reis. In 25% van de gevallen zorgt slecht weer voor een mislukte vakantie. Daarnaast zorgt ruzie of irritatie met het reisgezelschap (17%) en ziekte op vakantie (12%) voor vakanties die in het water vallen.

Groot aantal Nederlanders elk jaar op zomervakantie

Het grote aantal mislukte vakanties weerhoudt ons er niet van om op vakantie te gaan. De helft van de Nederlandse consumenten is de afgelopen vijf jaar elke jaar met zomervakantie geweest, slechts 13% van de respondenten is de afgelopen vijf jaar niet op vakantie geweest. De belangrijkste redenen om de vakantie over te slaan zijn geld- of tijdgebrek en persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte. Er is maar een klein groepje Nederlanders dat gewoon geen behoefte of zin heeft om op vakantie te gaan.

Frustraties tijdens de autoreis

Van alle vakantiegangers gaat de helft met de auto op reis. 60% van de autoreizigers heeft tijdens deze reis ergernissen. Drukte of files (28%), rijgedrag van andere weggebruikers (21%) en wegwerkzaamheden (17%) zijn de grootste frustraties. De frustraties in het reisgezelschap zijn nog te overzien, dit geldt voor slechts 13% van de autoreizigers. Is er wel onenigheid binnen het reisgezelschap dan zijn in 40% van de gevallen de kinderen op de achterbank hiervan de oorzaak. Een andere frustratie die nog weleens voorkomt is het vieze sanitair bij benzinestations (13%). Een klein aantal reizigers (8%) ergert zich aan vrachtwagens of caravans.

Frustraties in het vakantieland

Dat vakantiegangers zich in Nederland aan het weer storen (59%) is waarschijnlijk geen verrassing. De drukte in Nederland zorgt bij 7% van de respondenten voor frustraties. Daarnaast vindt de vakantieganger Nederland duur (8%). De populairste vakantielanden naast Nederland zijn Frankrijk, Spanje en Duitsland. Dat deze landen niet alleen maar voordelen hebben blijkt uit het onderzoek. In Frankrijk ergeren vakantiegangers zich aan de taalbarrière (28%). Dit omdat veel mensen Frans een lastige taal vinden en Fransen geen Engels kunnen of willen spreken. Ook de mentaliteit van de Fransen (10%) wordt als een frustratie ervaren. Spanje vinden veel vakantiegangers te ver (8%) en ook de mentaliteit (5%) en de hitte (4%) worden als vakantiefrustratie ervaren.

Bron: Multiscope

terug naar overzicht

Bereken Premie