Repatriëring: onverwachte terugkeer naar huis vanwege ziekte, ongeval of overlijden

Stel je bent in het buitenland en er gebeurt iets. Je breekt bijvoorbeeld je rug op de piste, je hebt een ongeluk waarbij je letsel oploopt of krijgt een hartaanval en komt te overlijden op het strand. Wanneer jij (of jouw lichaam) in een van deze gevallen terug naar Nederland moet, kunnen de kosten voor repatriëring flink oplopen. Waarom dat is, leggen we je uit.

Ziek of met letsel terug naar huis

Ben je ziek of heb je letsel; dan kun je niet zomaar in de auto of het vliegtuig stappen naar huis. Je kunt het vergelijken met een hoogzwangere vrouw: de kans dat zij na een bepaald aantal weken zwangerschap in het vliegtuig stapt en daar gaat bevallen, is een risico. Dat is ook de reden dat je bij zwangerschap van 32 weken bij de meeste vliegtuigmaatschappijen niet meer aan boord mag. Zo kun je bij ziekte andere passagiers besmetten en bij letsel onder bepaalde luchtdruk onwel raken. Dat wil je niet. En de vliegtuigmaatschappijen ook niet. Want mocht er iets gebeuren aan boord, dienen zij uit te wijken naar de dichtsbijzijnde vliegveld voor een noodlanding met medische hulp. En dat is gewoon heel veel gedoe (en geld).

Hoge kosten voor repatriëring

Om gerepatrieerd te worden vanuit het buitenland, heb je een medische keuring nodig. Een arts moet namelijk bepalen of je überhaupt fit genoeg bent om te kunnen reizen en/of hoe je het beste naar huis kunt reizen. Heb je ernstig letsel en medische hulp nodig, dan zul je misschien niet met een reguliere vlucht naar huis kunnen. Of heb je extra verpleging nodig en moeten er voorzieningen geregeld worden voor vertrek en na de landing? Bijvoorbeeld een ambulance om je te vervoeren naar jouw eigen ziekenhuis of een zorgtaxi om je thuis te brengen. De totale kosten van zo’n repatriëring, de keuring, het bijzonder vervoer en een eventuele begeleider, kunnen hoog oplopen. Jouw zorgverzekering betaalt hierbij alleen een terugreis als er een absolute medische noodzaak is. In alle andere gevallen heb je een reisverzekering nodig die deze geneeskundige kosten dekt. Dat geldt ook voor de kosten die jouw nabestaande maken wanneer jij in het buitenland komt te overlijden. In dat geval betaalt de HEMA Reisverzekering de kosten na jouw dood direct aan hen uit.

Vakantie afbreken wegens ziek familielid

Ben je op vakantie en komt een van je familieleden te overlijden of wordt deze ernstig ziek en moet je naar huis; dan kan de terugreis ook flink wat geld kosten. Met de HEMA reisverzekering ben je hiervoor in bepaalde gevallen ook gedekt. Sterker nog: de alarmcentrale regelt zelfs de terugvlucht voor je. En mocht je ook nog een annuleringsverzekering hebben, krijg je de niet gebruikte vakantiedagen terugbetaald.

HEMA Alarmcentrale

Als klant van HEMA Zorgverzekering of HEMA Reisverzekering, kun je 24/7 de Alarmcentrale bellen. Deze Nederlandstalige telefonische dienst helpt je met het vinden van de juiste contacten op jouw vakantiebestemming en regelt eventuele repatriëring voor je. De HEMA Alarmcentrale is bereikbaar op nummer 071 - 364 1832. Noteer dit nummer maar alvast in je telefoon, zo heb je het altijd bij de hand mocht er iets gebeuren.

terug naar overzicht

Bereken Premie