4 op de 10 jongeren weet niet wat te doen bij pech onderweg

Voor veel landen is het verstandig om je preventief te laten inenten. Hier vind je per werelddeel een overzicht van de geadviseerde en verplichte vaccinaties.

Europa

In West-Europa is de kans op voedselinfecties, zeer klein. Ook zijn er geen speciale gezondheidsrisico’s waar je rekening mee hoeft te houden. Maar ga je naar Oost-Europa, dan loop je mogelijk wel risico. De kans op voedselinfecties en Hepatitis hangt af van de sanitaire omstandigheden. Verblijf je langer in Oost-Europa? Dan bestaat een reëel risico op Buiktyfus.

Midden-Oosten

In het Midden-Oosten is de kans op last van muggen groter. Hiermee is er kans op bijvoorbeeld malaria of Dengue. In de gehele regio komt Rabiës (hondsdolheid) voor, bij zowel wilde als huisdieren. Het kan dus nooit kwaad om je preventief te laten vaccineren. Laat je hierover goed informeren bij de GGD.

Azië

Azië is op te delen in verschillende grote regio’s. Daar is het verstandig om te kijken onder welke regio het land valt waar jij heen gaat. In het algemeen geldt dat het verstandig is om je tegen DTP, Hepatitis A en buiktyfus te laten vaccineren. Ga je langer dan 3 maanden reizen? Dan doe je er verstandig aan om je ook tegen Hepatitis B te laten vaccineren. In sommige delen van Azië heb je kans malaria op te lopen, deze kans is grootst in Zuidoost-Azië.

Afrika

Sommige landen in Afrika weigeren mensen aan de grens als ze geen bewijs van inenting van gele koorts kunnen tonen. Ook voor Afrika worden de vaccinaties DTP en Hepatitis A aanbevolen. In veel gebieden in Afrika is sprake van een groot risico op voedselinfecties. Verblijf je langer in Afrika? Dan is er ook een reëel risico op buiktyfus.

Zuid-Amerika

Voor de meeste landen in Zuid-Amerika wordt een DTP en Hepatitis A vaccinatie geadviseerd. Voor langer verblijf dan drie maanden wordt aangeraden om je te laten vaccineren tegen Buiktyfus, Hepatitis B en Rabiës. Ook kunnen er in verschillende delen van Zuid-Amerika malaria muggen voorkomen.

Australië en Nieuw-Zeeland

Er zijn geen vaccinaties noodzakelijk of verplicht. De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer je Australië of Nieuw-Zeeland in reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Dit is alleen het geval als je vanuit Afrika of Zuid-Amerika komt.

Welke precieze vaccinatie raadzaam is, kan per land verschillen. Plan daarom goed van te voren welke landen je precies gaat bezoeken. Op www.lcr.nl kun je meer advies inwinnen over vaccinaties. Je kunt natuurlijk ook altijd bij je huisarts of bij een GGD instelling advies opmaat vragen.

terug naar overzicht

Bereken Premie