zorg- versus reisverzekering

Ga je binnenkort op vakantie en vraag je jezelf af of je naast je zorgverzekering ook een reisverzekering nodig hebt? Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Hieronder vind je alle handige informatie op een rijtje.

Er zijn twee belangrijke redenen om naast een zorgverzekering een reisverzekering af te sluiten als je op reis gaat:

  • hoogte van geneeskundige kosten
  • noodgevallen

hoogte van geneeskundige kosten

Het kan iedere vakantieganger overkomen; een auto-ongeluk, een val met een scooter of een voedselvergiftiging. In deze gevallen ontkom je niet aan een bezoekje aan een arts of ziekenhuis in het buitenland. Een dekking geneeskundige kosten bij je reisverzekering vergoed de kosten wanneer je in het buitenland spoedeisende hulp nodig hebt. Normaal gesproken worden vanuit de basisverzekering van de meeste zorgverzekeringen de kosten van een gelijkwaardige behandeling in Nederland vergoed. Bij een aanvullende zorgverzekering wordt ook niet het hele bedrag vergoed. In de Verenigde Staten kan een behandeling wel twintig keer zoveel kosten als het gangbare tarief in Nederland. In bijvoorbeeld Turkije en Thailand is dit al vijf keer zo hoog als in Nederland en in Spanje ongeveer drie keer. Wanneer je alleen een zorgverzekering hebt, en dus geen reisverzekering, betekent dit dat je het verschil zelf bij moet betalen. Dit bedrag kan erg hoog oplopen. Zo kan jouw droomvakantie al snel veranderen in een nachtmerrie. Vanuit een reisverzekering met de aanvullende dekking ‘geneeskundige kosten’ worden altijd de daadwerkelijke kosten van de behandeling vergoed.

Als je voor zorg in het buitenland aanspraak moet maken op je zorgverzekering gaat dit ook van je eigen risico af. Het verplicht eigen risico wordt vaak vergoed als je een doorlopende reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten hebt. En er zijn zelfs verzekeraars die ook je vrijwillig eigen risico vergoeden (kijk hiervoor goed in de polisvoorwaarden, de dekking verschilt namelijk per verzekeraar). Als je een hoog vrijwillig eigen risico hebt is het, ook als je naar een land gaat waar de zorgkosten nagenoeg gelijk zijn aan de kosten in Nederland, zinvol een dekking voor geneeskundige kosten bij je reisverzekering af te sluiten. De reisverzekering vergoedt dan je gehele eigen risico. Soms heb je bij je doorlopende reisverzekering nog wel een eigen risico, maar dit weegt vaak niet op tegen de kosten die je maakt om je volledige eigen risico aan je zorgverzekeraar te betalen.

Met een reisverzekering met dekking geneeskundige kosten ben je dus optimaal verzekerd tegen onverwacht hoge ziektekosten in het buitenland. Ga je in Nederland op vakantie dan heeft een dekking voor geneeskundige kosten geen zin, je zorgkosten worden dan vanuit je zorgverzekering vergoed.

noodgevallen

Een groot deel van de Nederlandse reizigers denkt niet aan de mogelijke hoge kosten bij terugreis naar Nederland in geval van nood (repatriëring). In de meeste situaties zal een zorgverzekering alleen de terugreis van de zieke of gewonde verzekerde naar Nederland vergoeden als er sprake is van een medische noodzaak. Wanneer er geen medische noodzaak is wordt er vanuit de zorgverzekering niets vergoed. Een reisverzekering vergoedt deze kosten wel.

Als je terug moet naar Nederland, omdat een naast familielid ernstig ziek of zelfs overleden is, vergoedt de zorgverzekeraar ook niets. Vervelend want de kosten voor een extra vliegticket kunnen flink oplopen. Met een reisverzekering ben je niet alleen gedekt voor deze extra kosten, maar wordt de terugvlucht ook nog voor je geregeld. Zo hoef je in deze vervelende situatie zelf niets te regelen. Heb je ook een annuleringsverzekering afgesloten? Dan kun je ook de niet gebruikte vakantiedagen declareren. Ook het laten overkomen van familieleden om de zieke of gewonde reiziger te bezoeken of bij te staan, valt niet onder de zorgverzekering. Bij een reisverzekering vallen deze reis- en verblijfskosten wel binnen de dekking en komen je familieleden ook niet voor onverwachte hoge kosten te staan.

terug naar overzicht

Bereken Premie