eigen bijdrage zorgverzekering

wat houdt dit in?

eigen bijdrage zorgverzekering: wat houdt dat in?

Voor sommige zorgkosten geldt een eigen bijdrage: dat is het van de kosten dat je zelf moet betalen. Dat bedrag heeft ook invloed op het eigen risico. Hoe dit werkt? Dat lees je hieronder.

eigen risico

De eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico. Iedereen ouder dan 18 jaar heeft een verplicht eigen risico in 2024 van 385,- (2023 385,-). Je betaalt de eerste 385,- van zorgkosten uit de basisverzekering zelf.

eigen bijdrage

Daarnaast geldt voor bepaalde vergoedingen uit de basisverzekering een wettelijke eigen bijdrage. Hierbij komen de kosten tot een vastgesteld bedrag per jaar voor eigen rekening.

de eigen bijdrage

  • geldt voor alle leeftijden
  • betaal je zowel voor zorg uit de basisverzekering als voor zorg uit de aanvullende verzekering
  • wordt vergoed door sommige aanvullende verzekeringen

Je betaalt een eigen bijdrage bijvoorbeeld voor:

  • hulpmiddelen, zoals een hoortoestel
  • kraamzorg
  • bepaalde geneesmiddelen

Wil je weten of je een eigen bijdrage moet betalen. Bekijk het in het vergoedingenoverzicht.

praktijkvoorbeeld

Stel, je maakt gebruik van ziekenvervoer van 200,-. En stel dat je eigen bijdrage hiervoor is vastgesteld op 100,-. Dat bedrag betaal je dus zelf. Het bedrag dat daarna overblijft is 200,- -/- 100,- = 100,-. Dit bedrag valt binnen het verplichte eigen risico van 385,-. Deze 100,- betaal je daarom ook zelf. Je houdt dan nog een eigen risico over van 385,- -/- 100,- = 285,-. De eerstvolgende keer dat je zorgkosten voor de basisverzekering maakt, betaal je deze 285,-.