Naar het overzicht
diabetes hulpmiddelen

welke vergoeding diabetes hulpmiddelen bieden wij?

Nederland telt ruim een miljoen diabetespatiënten. Diabetes, oftewel suikerziekte, heeft een grote invloed op je dagelijkse leven. Met behulp van de juiste medicijnen en behandeling kun je, ondanks de diagnose, aangenaam leven. Diabetespatiënten die insuline gebruiken zijn ook afhankelijk van hulpmiddelen om hun bloedglucosespiegels zo goed mogelijk onder controle te houden. Goede diabetes controle voorkomt immers op de langere termijn ernstige aandoeningen. Voor het gebruik van verschillende diabetes hulpmiddelen biedt de basisverzekering bij bepaalde medische indicaties een vergoeding. Hiervoor heb je een verwijzing van je behandelend arts nodig.

Gecontracteerde zorgaanbieder:

vergoeding bij bepaalde medische indicaties. Zie de voorwaarden hieronder


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven--

  • eigen risico

    ja

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Onder de vergoeding bij diabetes (type 1 en type 2) vallen, afhankelijk van jouw medische indicatie en richtlijnen van artsen en diabetesverpleegkundigen, onder meer hulpmiddelen als bloedglucosemeters, apparatuur voor het afnemen van bloed, lancetten, teststrips en insulinepompen en toebehoren. Recent is ook een flash glucose monitoring-systeem opgenomen in de vergoeding (zoals de FSL, FreeStyle Libre), voor een viertal situaties. Het aantal teststrips of lancetten dat je vergoed krijgt hangt af van je persoonlijke situatie. Voor het verkrijgen van een vergoeding voor diabetes hulpmiddelen vanuit de basisverzekering heb je een verwijzing van je behandelend arts of diabetesverpleegkundige nodig. Voor de vergoeding van deze hulpmiddelen geldt het eigen risico.

Ben je diabetespatiënt en gebruik je insuline, dan kun je na verwijzing van je behandelend arts of diabetesverpleegkundige voor diabetes hulpmiddelen terecht bij een medische speciaalzaak of de apotheek. HEMA heeft met verschillende leveranciers een zorgovereenkomst. Via de Zorgvinder vind je een gecontracteerde medische speciaalzaak bij jou in de buurt. Ook is het mogelijk dat je apotheek een overeenkomst met ons heeft gesloten voor het verkrijgen van hulpmiddelen, uitgezonderd insulinepompen en toebehoren en de flash glucose monitoring. Vraag jouw apotheker of hij een overeenkomst met HEMA heeft. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan heb je vooraf toestemming van ons nodig. Hiervoor ontvangen we graag een toelichting van jouw behandelend arts. In dit geval bedraagt de vergoeding bij diabetes maximaal 75 procent van gemiddelde gecontracteerde tarieven.

De leveringsaantallen- en termijnen voor teststrips en lancetten komen overeen met het advies dat is opgenomen in de Richtlijn Zelfcontrole. Op advies van de behandelend arts of diabetesverpleegkundige kan (tijdelijk) worden afgeweken van deze richtlijn. In de Regeling zorgverzekering vind je meer informatie over de voorwaarden voor het vergoeden van diabetes hulpmiddelen. Kijk altijd in de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet wordt vergoed en wat de voorwaarden zijn of vraag onze Zorgadviseur om advies.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar