Naar het overzicht
 maagband

welke vergoeding maagband bieden wij?

Ernstig overgewicht kan voor flinke lichamelijke problemen zorgen. Heb je obesitas en is je Body Mass Index (BMI) groter dan veertig? Dan kun je in aanmerking komen voor een maagband vergoeding. Is je BMI groter dan 35 en heb je bijkomende klachten, zoals hart- en vaatziekten, is het ook mogelijk een maagband te laten plaatsen. Voor het plaatsen van een maagband gelden verschillende aanvullende voorwaarden. Zo verwachten we onder meer dat je minimaal een jaar lang een intensief traject hebt gevolgd om tot een gezonde levensstijl te komen.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoeding

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder

 • eigen risico

  ja

 • eigen bijdrage

  nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Een maagband valt onder bariatrische chirurgie. Om voor een maagband vergoeding of vergoeding van bariatrische chirurgie in aanmerking te komen, moet je voldoen aan de volgende criteria:

 • BMI H 40 kg/m2, BMI 35-40 kg/m2 in combinatie met een andere ernstige aandoening (comorbiditeit)
 • Leeftijd van 18 tot 65 jaar
 • Voldoende gezond is om anesthesie en chirurgie te ondergaan
 • Doordrongen zijn van de noodzaak van en bereid zijn tot medewerking aan levenslange follow-up en je kunt aantonen dat je minimaal een half jaar lang een traject hebt gevolgd van intensieve gecombineerde leefstijlinterventie. Je bent intensief begeleid om te komen tot een gezonde leefstijl, zowel qua voeding als bewegen. Dit traject heeft onvoldoende resultaat bereikt.

Je hebt ook een verwijzing van de huisarts nodig. Het plaatsen van een maagballon of een Endobarrier wordt niet vergoed.

Bariatrische chirurgie is niet geschikt voor mensen die lijden aan een eetstoornis of ernstige psychiatrische problematiek, verslaafd zijn aan alcohol of drugs, een behandelbare (endocriene) ziekte hebben die ten grondslag ligt aan het overgewicht, een (actieve) gastro-intestinale ziekte hebben of een ziekte die op korte termijn levensbedreigend is. In deze gevallen keren we geen maagband vergoeding uit.

Je hebt vooraf toestemming van HEMA Zorgverzekering nodig voor een maagband vergoeding als:

 • je de behandeling in het buitenland ondergaat

 • het gaat om de behandeling van een kind met morbide obesitas


Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze ingreep? Onze Zorgadviseur geeft antwoord op al je vragen en helpt je graag bij het afstemmen van het traject. Voor deze chirurgische ingreep kan je terecht bij alle ziekenhuizen die de ingreep uitvoeren. Welke dit zijn, brengen we overzichtelijk in kaart via onze Zorgvinder. Gebruik hierbij de zoekterm ‘Bariatrische chirurgie’. Ben je van plan naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan? Dan worden de kosten slechts deels vergoed. In dat geval is het slim eerst een offerte op te vragen bij de betreffende zorgaanbieder en deze aan ons voor te leggen. Voor deze chirurgische ingreep bij overgewicht geldt het eigen risico. Kijk altijd in de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet wordt vergoed en wat de voorwaarden zijn.

al onze voordelen nog even op een rijtje

 • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
 • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
 • zowel online als telefonisch bereikbaar