Naar het overzicht
spataderen verwijderen

welke vergoeding spataderen verwijderen bieden wij?

Spataderen zijn verwijde aders in de benen, die ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten. Daardoor stroomt bloed terug. Een spatader is te herkennen aan kronkelende bloedvaten, die paarsblauw door de huid schijnen. Over het algemeen veroorzaken spataderen geen klachten. Heb je wel last van lichamelijke klachten zoals jeuk, vermoeide benen of pijn in je benen, dan kun je ervoor kiezen je te laten behandelen. In verschillende gevallen ontvang je bij HEMA Zorgverzekering voor spataderen verwijderen een vergoeding uit de basisverzekering.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoeding

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder

geen dekking

 • eigen risico

  ja

 • eigen bijdrage

  nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Hoewel spataderen vaak geen kwaad kunnen en een behandeling meestal niet nodig is, kan het zo zijn dat je hier wel last van ondervindt. Er zijn verschillende voorwaarden waardoor je voor spataderen verwijderen een vergoeding uit de basisverzekering ontvangt. Wanneer je aan onderstaande voorwaarden voldoet, wordt de behandeling volledig vergoed.

 • Je hebt last van duidelijke klachten en/of verschijnselen die het gevolg zijn van spataderen. Denk hierbij aan huidverkleuring, wonden aan het onderbeen die niet goed genezen, kramp en vochtophoping in het been.
 • Bij aanvullend onderzoek blijkt dat -naast de klachten- afwijkingen gevonden worden, die voldoen aan duidelijk omschreven criteria.
 • Op basis van de klachten, de behandeling of het aanvullend onderzoek bepaalt jouw arts of medisch specialist dat je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Omdat spataderen over het algemeen niet voor problemen zorgen, is een behandeling in veel gevallen niet noodzakelijk. Vind je spataderen lelijk of veroorzaken ze klachten? Dan kun je alsnog voor een behandeling kiezen. Mogelijke behandelingen zijn elastische kousen, dichtspuiten, strippen, lasertherapie en ambulante flebectomie. Je huisarts stelt vast welke ingreep voor jou het beste is. Voor een behandeling met een cosmetische indicatie C0, C1 of C2 ontvang je bij spataderen verwijderen geen vergoeding. Ook het wegspuiten van spataderen met schuim (FOAM sclerosering) wordt niet vergoed.

Wil je meer weten over de vergoeding van spataderen verwijderen? Neem dan contact op met onze Zorgadviseur. De adviseur zoekt zorgvragen voor je uit en zorgt eventueel voor afstemming tussen jou en je zorgaanbieder. Advies inwinnen is voor iedereen geheel vrijblijvend.

al onze voordelen nog even op een rijtje

 • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
 • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
 • zowel online als telefonisch bereikbaar