Naar het overzicht
thuisdialyse

welke vergoeding thuisdialyse bieden wij?

Nieren verwijderen afvalstoffen en water uit het bloed. Als je nieren niet goed werken, kan je lichaam ziek worden. Nieren die gedeeltelijk werken, worden door medicijnen en een verantwoord dieet ondersteund in hun lichaamsfunctie. Als deze zorg onvoldoende blijkt, is dialyseren een van de mogelijke oplossingen. Deze kunstmatige manier om het teveel aan afvalstoffen en vocht uit het lichaam te verwijderen kan in een dialysecentrum plaatsvinden, maar je kunt ook thuis dialyseren. Bij HEMA heb je recht op een thuisdialyse vergoeding vanuit de basisverzekering bij hemo- en peritoneaal-dialyse in je thuisomgeving.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoed, na verwijzing huisarts/medisch specialist


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

geen dekking

  • eigen risico

    ja

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Naast het verblijven in een vertrouwde omgeving, is een ander voordeel van thuisdialyse dat je kunt dialyseren op dagen en tijden die passen in je levensritme. Zo kun je dialyseren beter combineren met je werk en het gezinsleven. Het is niet noodzakelijk om voor een dialyse een specialistisch centrum te bezoeken, waardoor de reistijd vervalt en je niet langer afhankelijk bent van beschikbare tijden in een centrum. Bij het dialyseren vanuit huis kun je ondersteuning krijgen van je partner, familie of een dialyse-assistent. Voor dialysetherapie ontvang je vanuit de basisverzekering een thuisdialyse vergoeding voor de dialyse-apparatuur, het onderhoud van deze apparatuur en de vloeistoffen voor het verrichten van de dialyse.

De thuisdialyse vergoeding voor hemodialyse en peritoneaal-dialyse is inclusief de medisch specialistische zorg, onderzoeken, behandeling, verpleging, geneesmiddelen en psychosociale begeleiding, die je ontvangt of ondergaat. Voor dialyseren werken we samen met gecontracteerde zorgaanbieders en dialysecentra, ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Via de Zorgvinder zie je welke aanbieders dit zijn. Neem je deze zorg af bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan ontvang je een vergoeding tot een maximumbedrag. We vergoeden in dat geval 75 procent van de rekening tot maximaal 75 procent van gemiddelde gecontracteerde tarieven. Voor deze zorg geldt het eigen risico.

Heb je toestemming gekregen voor een thuisdialyse vergoeding? Dan kun je, als we je hiervoor toestemming hebben gegeven, een onkostenvergoeding voor deze zorg ontvangen. Gebruik hiervoor het declaratieformulier. De vergoeding is onder meer bedoeld voor telefoonkosten en stroomkosten die gemaakt worden. De hoogte van deze vergoeding hangt af van hoe vaak je dialyseert. Andere kosten die mogelijk vergoed worden zijn het aanpassen van je woning, het ongedaan maken van deze aanpassingen, water en andere kosten die direct met deze zorg te maken hebben. Heb je vragen over de vergoedingen of wil je meer informatie over deze zorg? Neem dan contact op met de Zorgadviseur. Kijk altijd in de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet wordt vergoed en wat de voorwaarden zijn.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar