Naar het overzicht
tracheacanule

welke vergoeding tracheacanule bieden wij?

Bij patiënten die naar verwachting langere tijd kunstmatig beademd moeten worden, kan een tracheostoma worden geplaatst. Deze vorm van kunstmatige beademing wordt ook toegediend bij mensen die moeizaam ontwennen van de beademing, niet goed kunnen slikken en hoesten of na een bestraling of operatie last hebben van een zwelling van de luchtweg. De stoma zorgt ervoor dat de weg die lucht af moet leggen naar de longen korter wordt, wat het ademen ten goede komt. Het kunststof buisje dat hierbij operatief in de hals geplaatst wordt noemen we een tracheacanule. Heb je een keelstoma nodig om te kunnen ademen, dan is het goed om te weten dat je tracheastomamateriaal vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoeding

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder

geen dekking

  • eigen risico

    ja

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Voor het plaatsen van een tracheostoma is een operatie nodig, waarbij je onder volledige narcose gaat. Tijdens de operatie wordt een kleine opening in de hals gemaakt, waarin de tracheacanule wordt ingebracht. Dit gebogen, kunststof buisje fungeert als aansluiting voor een beademingsmachine, die via slangen verbonden is aan de canule. Deze buisjes moeten dagelijks gereinigd worden. Voor tracheastomamateriaal kun je terecht bij medische speciaalzaken. Wanneer je naar een gecontracteerde medische speciaalzaak gaat, worden de kosten van deze en andere hulpmiddelen vergoed via de basisverzekering. Voor tracheastomamateriaal is het eigen risico van toepassing. Het plaatsen van de canule valt onder medisch specialistische zorg en daarvoor geldt het eigen risico niet.

Een keelstoma draagt bij aan een vermindering van neus- en mondirritatie, verkleint de kans op bijholteontsteking, verbetert de mondhygiëne en maakt in sommige gevallen spreken, eten en drinken mogelijk. Als de patiënt voldoende hersteld is en goed kan hoesten, wordt de tracheacanule door een arts weer verwijderd. De hulpmiddelen die nodig zijn voor de dagelijkse verzorging en reiniging worden vergoed via je basisverzekering. Voor deze zorg kun je met je HEMA-zorgverzekering terecht bij gecontracteerde medische speciaalzaken. Vraag je de hulpmiddelen aan bij een gecontracteerde speciaalzaak? Dan wordt het tracheastomamateriaal volledig vergoed.

Wil je weten bij welke gecontracteerde speciaalzaken jij bij jou in de buurt terecht kunt? Gebruik dan de Zorgvinder om een handig overzicht van de aanbieders te krijgen. Ga je voor tracheastomamateriaal naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan vergoeden we 75 procent van de rekening tot maximaal 75 procent van gemiddelde gecontracteerde tarieven. Ook heb je vooraf toestemming van ons nodig. Stuur bij je aanvraag voor toestemming een toelichting van je behandelend specialist en de offerte van de leverancier mee. Raadpleeg altijd de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet vergoed wordt en wat de voorwaarden zijn. Voor meer informatie over een tracheacanule kun je ook contact opnemen met de Zorgadviseur.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar