Naar het overzicht
trombosedienst

welke vergoeding trombosedienst bieden wij?

Heb je een verhoogd risico op trombose of trombose gehad? Dan kan je doorverwezen worden naar je huisarts, ziekenhuis of een trombosedienst voor een behandeling met een antistollingsmedicijn. Er zijn twee soorten medicatie; de VKA en een DOAC. Een trombosedienst in of buiten het ziekenhuis biedt voor VKA-patiënten begeleiding en verzorgt controles door middel van het afnemen van bloed. Op basis van de controle wordt de stollingstijd (INR) van je bloed bepaald en de werking van het VKA-antistollingsmedicijn (bloedverdunner) gecontroleerd. Krijg je als medicatie een DOAC voorgeschreven, dan hoeft er geen INR bepaald te worden en schrijft je huisarts of medisch specialist het medicijn voor. Is er sprake van medische noodzaak? Dan wordt deze zorg vergoed via de basisverzekering.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoed, na verwijzing huisarts of medisch specialist


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

geen dekking

  • eigen risico

    ja

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Een trombosedienst houdt op verschillende prikposten in jouw regio spreekuren. Na je aanmelding bij de dienst, ontvang je een overzicht met de adressen van de prikposten en de momenten waarop geprikt wordt. Kun je vanwege medische redenen niet zelf een prikpost bezoeken, dan kan de dienst ook bij je thuis langskomen om je bloedwaarden te meten en controleren. Het afgenomen bloed wordt getest in het ziekenhuis. Op basis van de uitslag van de stollingstest en jouw persoonlijke medische situatie wordt de hoeveelheid antistollingsmedicijnen die je moet innemen bepaald. Ook ontvang je bericht over wanneer je je bloed opnieuw moet laten controleren.

Als je een verhoogd risico op trombose hebt, kun je als VKA-patiënt ook zelfmeetapparatuur in bruikleen nemen. Hiermee houd je zelf de bloedstollingstijd in de gaten. De apparatuur wordt in vrijwel alle gevallen geleverd door de trombosedienst waar je in behandeling bent. Je verzekering vergoedt deze hulpmiddelen. Ook de cursus waarin je leert de apparatuur te gebruiken wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier voor dit hulpmiddel, dan heb je vooraf eerst toestemming nodig voor een vergoeding. Stuur bij je aanvraag de toelichting van je behandelend arts en de offerte van de leverancier mee. Heeft jouw huisarts of medisch specialist je een DOAC-medicijn voorgeschreven, dan hoeven je bloedwaarden niet gecontroleerd te worden. Eén keer per jaar kan, indien nodig, de huisarts of medisch specialist een nierfunctieonderzoek aanvragen.

Je kunt na een schriftelijke verwijzing door je huisarts of medisch specialist voor antistollingszorg terecht bij een gecontracteerde trombosedienst of ziekenhuis. Via de Zorgvinder ontdek je welke (regionale) aanbieders dit zijn. Ga je naar een gecontracteerde aanbieder, dan wordt deze zorg - na verwijzing - volledig vergoed. Kies je voor een niet-gecontracteerde aanbieder? Dan ontvang je een vergoeding tot een maximumbedrag. Voor meer informatie over de maximale vergoedingen bij medisch specialistische zorg door een niet-gecontracteerde zorgaanbieder kun je terecht op onze website of contact opnemen met de Zorgadviseur. Kijk altijd in de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet wordt vergoed en wat de voorwaarden zijn.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar