Wanneer geldt de annuleringsverzekering?

Je staat met je voeten in het helderblauwe water, terwijl een zacht briesje door je haren waait. Maandenlang kijk jij uit naar jouw welverdiende vakantie aan de kust. Maar dan gebeurt er iets onverwachts: je wordt ziek, een familielid overlijdt of er is een negatief reisadvies afgegeven. Wat nu?

Reisverzekering

De koffers zijn gepakt, de ramen en deuren op slot en de vakantie kan beginnen! Aan een reisverzekering wordt vaak wel gedacht. Het afsluiten is zo geregeld: de belangrijke dingen zijn standaard verzekerd en je kiest zelf je dekking. Met de basisdekking van de doorlopende reisverzekering van HEMA ben je onder andere verzekerd voor hulpverlening, verloren bagage, onderwater- en wintersport. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je naast de basisverzekering een aanvullende dekking afsluiten. Kan je door dringende redenen, zoals ziekte of het overlijden van een familielid niet op reis of moet je eerder terug? Dan wordt de verzekerde reissom vergoed als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten.

Annuleringsverzekering

Terug naar het voorbeeld hierboven: je hebt een vakantie geboekt, maar je kunt niet meer gaan, omdat één van je ouders ernstig ziek is geworden. Met een annuleringsverzekering ben je hiervoor verzekerd. Je kan beroep doen op je annuleringsverzekering als je een reis hebt geboekt en deze moet afzeggen of inkorten. Of de kosten worden vergoed, hangt af van de reden. Denk bijvoorbeeld aan ziekte of overlijden van familie, onverwachte werkloosheid of scheiding. Je kunt ervoor kiezen om bij elke vakantie een losse annuleringsverzekering af te sluiten, of je kunt een annuleringsverzekering als aanvullende dekking afsluiten bij een doorlopende reisverzekering. In het geval van een kortlopende reisverzekering is de reissom gelijk aan het verzekerd bedrag. Bij een doorlopende verzekering is er een maximale reissom. Voor één verzekerde is dat € 1500, bij twee verzekerden € 3000 en bij een gezin is dat maximale bedrag € 5000.

Negatief reisadvies

Nog altijd heerst er veel onduidelijkheid over het ‘wat te doen’ bij een negatief reisadvies. Een negatief reisadvies wordt gegeven voor landen waarbij hoge risico’s zijn op onder andere terreurdreigingen, ontvoeringen, bomaanslagen of natuurrampen. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, kan je in het geval van een negatief reisadvies geen beroep doen op een annuleringsverzekering. Een reisadvies blijft een advies en is dus nooit dwingend. Om deze reden, is de organisatie waarbij jij de reis geboekt hebt, verantwoordelijk en niet de reis- of annuleringsverzekering.

Wat moet u doen in het geval er iets gebeurt?

Ben je zelf, of is er iemand van je reisgezelschap ziek of gewond geraakt tijdens de reis? Bel dan vóór een eventuele ziekenhuisopname met de alarmcentrale. Is er iemand van het reisgezelschap overleden? Of is er een familielid ziek, gewond of overleden? Bel dan altijd met de alarmcentrale. Onze alarmcentrale is 7 dagen in de week, 24 uur per dag bereikbaar op de onderstaande nummers:

Vanuit het buitenland: 0031 - 71 - 364 1832

Vanuit Nederland: 071 - 364 1832