Naar het overzicht
hospice

welke vergoeding hospice bieden wij?

Een hospice of bijna-thuis-huis biedt zorg in je laatste levensfase. Ben je ongeneeslijk ziek en is thuisverzorging niet meer mogelijk, dan kun je kiezen voor terminale zorg in een hospice. Hospicezorg of palliatieve zorg is erop gericht je een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven in de laatste levensfase. Voor een verblijf in een WTZi-hospice (Wet toelating zorginstellingen) kun je in aanmerking komen voor een vergoeding hospice. Het verblijf valt dan onder kortdurend eerstelijns verblijf en wordt gedekt door de basisverzekering.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoeding

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder

  • eigen risico

    ja

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Op basis van een medische verklaring van de huisarts of medisch specialist met betrekking tot de levensverwachting kun je opgenomen worden in een hospice. Ook is het mogelijk tijdelijk voor hospicezorg te kiezen, bijvoorbeeld om mantelzorgers te ontlasten. Deze vorm van zorg heet respijtzorg. De zorg en verpleging in een hospice worden gedekt via de basisverzekering. Een vergoeding hospice voor de eigen bijdrage voor het verblijf ontvang je alleen als je in een WTZi-hospice verblijft. In andere gevallen wordt de eigen bijdrage niet vergoed.

De zorg en aandacht in een hospitium is erop gericht pijn, angst en verdriet zoveel mogelijk te verlichten om in de laatste levensfase de kwaliteit van leven tot het overlijden zo goed mogelijk te maken. Er zijn geen bezoekuren, familie en vrienden zijn op elk tijdstip welkom in het huis. Omdat de zorgverzekeraar alleen een vergoeding hospice biedt bij het verblijf in een WTZi-hospice, dienen bewoners in sommige gevallen een eigen bijdrage te betalen. De hospice vergoeding wordt mede bepaald op basis van financiële draagkracht.

Er zijn in Nederland twee soorten hospices. Je kunt je laten opnemen in een hospice met eigen verpleegkundigen en verzorgenden of een bijna-thuis-huis, welke in veel gevallen gerund wordt door vrijwilligers. De voorwaarden voor opname verschillen per instelling. Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor het doorbrengen van de laatste periode van je leven in hospice of bijna-thuis-huis? Onze Zorgadviseur geeft je graag advies over de vergoeding hospice en mogelijkheden. Kijk altijd in de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet wordt vergoed en wat de voorwaarden zijn.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar