Naar het overzicht
ondersteek

welke vergoeding ondersteek bieden wij?

Is het bezoeken van het toilet niet mogelijk, omdat je niet uit bed mag of kunt komen? Dan biedt een ondersteek uitkomst. Deze po helpt bij een zelfstandige toiletgang voor bedlegerige mensen, zonder dat zij hiervoor uit bed hoeven te gaan. Het hulpmiddel kan ook gebruikt worden tijdens de laatste weken van een zwangerschap en thuisbevallingen. De basisverzekering biedt een vergoeding voor de bruikleen van de bedpan.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoeding

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder

geen dekking

  • eigen risico

    nee

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

De ondersteek - een ronde po van kunststof of RVS - heeft een lange steel, waardoor het hulpmiddel eenvoudig onder het lichaam geplaatst kan worden. De steek kan wordt afgedekt met een deksel en is simpel te reinigen. De bedpan is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zodat ook mensen die geen gebruik kunnen maken van het gewone model voorzien worden in hun behoefte. Heb je last van heup- of rugklachten? Dan kun je gebruik maken van een slofmodel met een breder vlak waardoor het makkelijker is het lichaam op de po te schuiven.

Voor de bruikleen van een ondersteek ontvang je via de basisverzekering een vergoeding. HEMA heeft voor hulpmiddelen leveranciers gecontracteerd. Deze vind je via de Zorgvinder. Ga je voor dit hulpmiddel naar een gecontracteerde leverancier? Dan wordt de bruikleen volledig vergoed. Je hebt hiervoor geen toestemming van ons nodig. Met de toelichting van je behandelend arts, dit kan ook een wijkverpleegkundige of verloskundige zijn, kun je direct naar de leverancier. Wel is het mogelijk dat we je om een ergotherapeutisch rapport vragen. Voor deze zorg geldt geen eigen risico. Kijk altijd in de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet wordt vergoed en wat de voorwaarden zijn.

Wil je de ondersteek in bruikleen nemen via een niet-gecontracteerde leverancier? Dan heb je vooraf toestemming van HEMA nodig voor het vergoeden van deze zorg. We vragen je om een toelichting van je behandelend arts. Hierin moet onder meer beschreven staan hoe lang je het hulpmiddel nodig hebt. Daarnaast ontvangen we graag de offerte van de leverancier. Mogelijk vragen we ook om een ergotherapeutisch rapport. Je krijgt in dit geval tot maximaal 75 procent vergoed van het maandtarief dat wij gemiddeld voor deze hulpmiddelen hebben gecontracteerd. De kosten voor het lenen van een bedpan voor vakanties of op een logeeradres zijn voor eigen rekening. Heb je vragen of wil je meer weten over vergoedingen? Neem dan contact op met de Zorgadviseur.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar